חרדה חברתית

מהי חרדה חברתית?

חרדה חברתית היא למעשה השם שניתן לקבוצה גדולה של הפרעות חרדה שונות הקשורות למצבים חברתיים ולהתנהלות של אדם בפומבי.
אנשים הסובלים מחרדה חברתית עשויים לעשות כל שביכולתם כדי להימנע מאותם מצבים חברתיים ומהסבל, עבורם, הכרוך בהשתתפות בהם. הם חוששים מפני השפלה אפשרית, וכי יושמו ללעג ולקלס בפני כולם.
חרדה חברתית יכולה לבוא לידי ביטוי גם לאחר מעשה, כאשר האדם הסובל מחרדה חברתית יבקר בחומרה את מעשיו והתנהלותו בחברה בדיעבד.

חרדה חברתית

מאפייני חרדה חברתית

ישנם מספר דפוסי חשיבה והתנהגות בולטים המאפיינים חרדה חברתית. דפוסי חשיבה שליליים גורמים לאדם לפרש את המציאות בצורה שלילית, ובהתאם, גורמים לו לתחושות ולהתנהגויות שליליות. אחת המטרות בטיפול בחרדה חברתית היא זיהוי אותם דפוסי מחשבה שליליים, תוך נסיון לשנותם.
אחד מדפוסי החשיבה השליליים הוא "פסילת החיובי". זוהי נטייה להמעיט בערכן של חוויות. לדוגמא, מחמאה נתפסת כשקר של אדם המנסה להיות נחמד. דפוס זה מתקיים יד ביד עם דפוס אחר, "קפיצה למסקנות". דפוס התנהגותי זה גורם לאדם לקפוץ למסקנות חסרות בסיס ולהאמין שהוא יודע מה אחרים חושבים, במה הם מאמינים ולמה הם מתכוונים. דפוס התנהגותי נוסף הוא "הכללת יתר". זוהי האמונה כי התוצאות של אירוע יחיד מהעבר יחזרו וישובו על עצמן בכל אירוע בעתיד.

סימפטומים של חרדה חברתית

הסימפטומים של חרדה חברתית, כמו סימפטומים של הפרעות חרדה אחרות, נובעים אצל האדם מתוך תגובת "הילחם או ברח". זהו מושג מתחומי הפסיכולוגיה והפיזיולוגיה אשר מתאר תבנית של שינויים גופניים אותם חווה האדם כאשר הוא מתכונן להתמודדות פיזית עם סכנה מיידית. לכן, הסימפטומים של חרדה חברתית כוללים בין היתר רעד, בחילה, הזעה והסמקה.
בנוסף לכך, רבים הסובלים מחרדה חברתית סובלים גם מהפרעות חרדה אחרות, ואחוז המתמכרים לאלכוהול ולסמים הינו גבוה ביחס לשאר האוכלוסיה.

שכיחות חרדה חברתית

מחקרים מצאו כי שכיחות החרדה החברתית באוכלוסייה הבוגרת עומדת על כ-7%, וכי שיעור הסובלים מחרדה חברתית חלקית גבוה אף יותר. למרות שיותר נשים סובלות מחרדה חברתית, יותר גברים פונים לטיפול אצל איש מקצוע.

לחצו למידע על דרכי טיפול בחרדה חברתית.